Download document

CONCURSUL NAȚIONAL DE FIZICĂ PENTRU ELEVI

HANDS ON UNIVERSE
Ediția a VII-a

UNIVERSITATEA BUCUREȘTI  MAI 2019

 

Pe 18 mai 2019 a avut loc, la București, Concursul Național de Fizică pentru elevi Hands on Universe. La acest concurs au participat  elevi din întreaga  țară. Au fost prezentate :

experimente clasiceexperimente virtuale și aplicații web; experimente cu achiziție și prelucrare de semnal. Au participat peste 100 de elevi de la cele mai bune licee și școli din țară.

Participanții au trimis, din timp, pentru preselecție, un rezumat al lucrărilor pregatite pentru concurs. O comisie academică de evaluare a selectat, pe baza unui set de criterii prestabilite, o parte din lucrări pentru a fi prezentate în cadrul concursului. Echipele de elevi ale căror lucrari au fost selectate au primit invitații de participare. Lucrările au fost susținute in fața unei comisii de jurizare, formate din cadre universitare și cercetători științifici.

 

Elevii școlii noastre au concurat cu elevii de la licee si școli de prestigiu din Capitală si din țară:  Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu – București, Colegiul Național Sfântul Sava- București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr – București, Colegiul Național Grigore Moisil – București, Școala Gimnazială Internațională – Ploiești, etc.

Proiectul științific prezentat de elevii noștri s-a numit : Vizualizarea undelor sonore staționare

în medii fizice solide bidimensionale.

Scopul acestui proiect a constat în vizualizarea modurilor proprii de vibrație ale unor suprafețe solide plate, de diferite forme geometrice. Fiecare dintre aceste suprafețe a fost, în prealabil,  fixată mecanic în centrul ei de simetrie apoi supusă  unor  vibratii sonice de diferite frecvențe

Prin pulverizarea unui strat subțire dintr-o substanță fin granulată pe suprafața plăcii, au fost observate diferite modele geometrice de dispunere a acesteia, fiecare model corespunzând unui mod propriu sau unei frecvențe proprii  de vibrație a plăcii.

Echipa școlii noastre, coordonată de Prof. Dr. Oprea Marin și compusă din elevele Băețică Mihaela , Deacu Geanina și Toma Georgiana din clasa 8-C, a obținut Premiul 1.

 

Felicitări!