Parfum cu miros de...consiliere

Toamna are un parfum aparte.

Este, deopotrivă pentru copii și părinți, anotimpul care dă un nou start. Reprezintă începutul unui an școlar nou pentru unii și trecerea de la copii mici la școlari pentru alții. Îmi amintesc mereu cu drag și emoții de prima mea zi de școală, de uniforma călcată, de ghiozdanul pregătit, de penarul chinezesc 😉(pe care nu îl avea oricine), de mirosul acela specific al clasei, de abecedarul care se odihnea pe bancă cu o floricică așezată deasupra cu grijă de doamna. Dacă până atunci mama era cea care făcea regulile, deodată totul s-a schimbat. Acum doamna era totul. Mi se părea, privind-o cu ochii mei de copil, atotștiutoare. Era cea mai cea, avea un răspuns la orice întrebare și toate planurile mele se ruinau dacă doamna zicea să facem așa, sau așa…..ceea ce spunea mama era în planul secund, acum doamna avea prioritate: “doamna a zis că așa trebuie să facem…!”
Și făceam cum spunea doamna și era tare bine. Îmi făceam singură temele și doar rareori ceream ajutorul părinților pentru că doamna “ghicea” și era mare rușine să mă creadă leneșă sau neatentă. Iar mama, deși era mare, asculta și ea de doamna (așa înțelegeam eu:). Pentru că mereu îmi amintea să respect ce spune doamna, să nu mă abat de la program și să mă străduiesc cât pot de mult.
Sigur, anii au trecut și multe s-au schimbat. Ceea ce nu ar trebui să se schimbe însă, dragi părinți, este bunul simț și încrederea în doamnele cărora vă încredințați copiii. Construiți o relație bazată pe comunicare și încredere, atât cu proprii copii, cât și cu învățătorii/profesorii. Ajutați-vă copiii să fie responsabili, să fie atenți, să ceară ajutorul atunci când au nevoie, nu vă transformați în prelungirea lor! Ajutați-vă copiii să devină independenți, încurajați-i să se străduiască, să fie buni și corecți, blânzi și sinceri.
Arătați-le cum e frumos să se comporte, cum e frumos să vorbească sau cum să se joace. Aveți răbdare cu ei, aveți răbdare cu noi, profesorii, ajutați-ne să formăm o echipă frumoasă împreună.
Voi, dragi părinți, sunteți liantul care sudează legătura dintre noi și copii, voi faceți parte din actul educațional alături de copii și profesori, iar implicarea dumneavoastră, atât cât este necesară, asigură succesul tuturor.
Am trecut prin perioade dificile și probabil că nu se vor termina, dar dacă toți ne dorim, putem orice.
Să fim împreună în noul an școlar, să comunicăm frumos și sincer, să fim toleranți și încrezători, să nu lăsăm răutatea să ne fure micile bucurii și cu siguranță, TOTUL VA FI BINE!
Să avem un an școlar așa cum ni-l imaginăm, așa cum ni-l dorim, frumos și liniștit!
Succes!
Să ne fim cu folos unii altora!
prof.consilier scolar,Rosca Lavinia