Ep.7

Buna ziua,dragi parinti!

Cat timp petrece copilul dumneavoastra pe internet?Stiti pe ce siteuri navigheaza?Are retele de socializare?

Aceasta este tema pe care o abordez saptamana aceasta.

 

Accesul la un smartphone este acum la indemana majoritatii.S-a creat chiar,un fel de competitie,atat intre copii,dar si intre parinti:cine are telefon mai inteligent,mai scump,mai…Sunt de acord ca este un mijloc care le ofera parintilor un confort emotional pentru ca in felul acesta stiu unde si ce face copilul lor.Insa telefonul vine la pachet cu accesul la internet,posibilitatea de a-si face retele de socializare,etc.

Paradoxal,ceea ce credem ca este un ajutor nepretuit,se poate lesne transforma intr-un real pericol.

Adolescentii sunt la varsta la care considera ca detin adevarul absolut si ca “mie nu mi se poate intampla”.

Pentru a evita situatii periculoase,comunicarea parinte-copil este esentiala.

Voi incerca sa va expun mai jos,cateva ponturi care sa va ajute sa-I invatati pe copii cum sa se fereasca de “dusmanul nevazut”:

  • Invatati-I pe copii regulile de baza.Exemplu:sa stie ca orice distribuire sau postare pe internet ramane acolo pentru totdeauna si ca nimic nu ramane 100% privat.
  • Atentionati-I sa fie atenti cu informatiile personale.Exemplu: faceti o lista cu informatiile pentru care ar fi bine sa ceara permisiunea ca sa le posteze.
  • Protectia parolelor si modul lor de utilizare.La varste fragede,copiii incep sa-si creeze propriile conturi de e-mail.Parintii ar trebui sa-si sfatuiasca copiii atunci cand aleg o parola,astfel incat sa nu fie cu usurinta compromisa.
  • Impunerea unor limite privind utilizarea retelelor sociale si a altor site-uri.Copiii isi petrec o mare parte din timp pe retelele sociale,de aceea este bine ca parintii sa negocieze cu ei un timp limitat de navigare pe internet.
  • Stabiliti avantajele si dezavantajele internetului.
  • Realizati o lista cu site-urile sigure pe care pot naviga copiii.
  • Atentie la jocurile pe care le au pe laptop sau in telefon!Verificati daca sunt sigure si mai ales,non-violente!

Sigur ca nu putem sa le interzicem copiilor totul,din dorinta de a-I proteja,dar putem sa ii urmarim si sa fim atenti la schimbarile de comportament:daca sta mai mult singur,nu iese afara sa socializeze,devine nervos,agitat,ii scad performantele scolare-acestea sunt semnale de alarma ca ceva nu este in regula cu el.

Sugestia mea este sa nu mergeti pe premisa “Lasa ca isi revine el”,nu este o solutie!Stati de vorba cu el si daca e nevoie,apelati la un specialist!

Sa va fie de folos!

Profesor psiholog scolar,Rosca Laviniabullying 4